ibretlik Hikaye


Kaba saba , soluk , yıpranmış elbiseler içindeki yaşlı çift , Boston treninden inip utangaç bir tavırla rektörün bürosundan içeri girer girmez , sekreter masasından fırlayarak önlerini kesti…

Öyle ya , şunlar gibi ne idüğü belirsiz taşralıların Harvard gibi üniversitede ne işleri olabilirdi?

 Adam , yavaşça rektörü görmek istediklerini ifade etti . İşte bu imkânsızdı . Rektörün o gün onlara ayıracak saniyesi yoktu . Yaşlı kadın , çekingen bir tavırla;

 " Bekleriz " diye mırıldandı… Ne Türlü olsa bir süre sonra sıkılıp gideceklerdi . Sekreter sesini çıkarmadan masasına döndü . Saatler geçti , yaşlı çift pes etmedi . . 


Sonunda sekreter , dayanamayarak yerinden kalktı . " Sadece birkaç dk görüşseniz , yoksa gidecekleri yok " diyerek rektörü inandırma etmeye çalıştı . Anlaşılan çare yoktu . Genç rektör , isteksiz bir biçimde kapıyı açtı . Sekreterin anlattığı tablo içini bulandırmıştı . Zaten taşralılardan , kaba saba köylülerden nefret ederdi . Onun gibi bir adamın büronuna gelmeye cesaret etmek , olacak birşey miydi bu? Suratı asılmış , sinirleri gerilmişti . Yaşlı kadın hemen söze başladı . Harvard'da okuyan oğullarını bir yıl önce bir kazada kaybetmişlerdi . Erkek Çocukları , burada öyle mutlu olmuştu ki , onun anısına okul hudutları içinde bir yere , bir abide dikmek istiyorlardı . Rektör , bu dokunaklı öyküden duygulanmak yerine öfkelendi . " Madam " dedi , katı bir sesle ,

 " Biz Harvard'da okuyan ve sonra ölen herkes için bir abide dikecek olsak , burası mezarlığa döner… " " Hayır , hayır " diyerek haykırdı ihtiyar kadın . " Abide değil… Belki , Harvard'a bir bina yaptırabiliriz " . Rektör , yıpranmış giysilere nefret dolu bir nazar fırlatarak , " Bina mı? " diyerek tekrarladı , " Siz bir binanın kaça mal olduğunu biliyor musunuz?

Sadece son yaptığımız bölüm yedi buçuk milyon dolardan fazlasına çıktı… " Tartışmayı noktaladığını düşünüyordu . Çoğalış bu ihtiyar bunaklardan kurtulabilirdi . Yaşlı kadın , sessizce kocasına döndü:

 " Üniversite inşaatına başlamak için gerekli olan ücret bu muymuş? Peki , biz niçin kendi üniversitemizi kurmuyoruz , o halde? " Rektörün yüzü karmakarışıktı . Yaşlı adam başıyla onay verdi . Bay ve bayan Leland Stanford dışarı çıktılar .

 Doğu California'ya , Palo Alto'ya geldiler . Ve Harvard'ın çoğalış umursamadığı erkek çocukları için onun adını ebediyen yaşatacak üniversiteyi kurdular . Amerika'nın en mühim üniversitelerinden birini Stanford'u .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder