Abdestsiz Nöbet Tutmam



Abdestsiz Nöbet Tutmam

Sultan İkinci Abdülhamid Han vaktiyle, Sarayda gece gündüz nöbet tutan hassa askerleri vardı. Bu nöbetçilerin ananesel olarak geceleyin tek seslenişleri yankılanırdı etrafta: 

Kimdir o? 
anlamli-hikayeler
Kim var orda?.. Hiç kimse yoktur ama onlar adeta birilerini görüyormuş benzeri, belli aralıklarla daima seslenirlermiş... Böylelikle sürekli uyanık durduklarını ve görev en başında olduklarını duyururlarmış. Bununla Birlikte bu askerler her saat başı nöbeti yabancı arkadaşlarına devrederlermiş. Tek gece, tekrardan nöbet yerinden sesler duyar Padişah: 

Kimdir o?

Kim var orda?.. 

Aradan bir saat geçmesine nazaran, tekrardan benzer ses bağırır: 

Kimdir o? 
Kimdir var orda?.. 

Sultan'ın ilgisini çeker. Bu ses, tek saat geçtiği takdirde değişmemiştir. Oysa her saat başı nöbetçi değişmelidir. Tek süre bekler ve tek daha sese dikkat kesilir. Hayret, ses bir önceki sestir. Nöbetçi niçin değişmemiştir? Sultan Abdülhamid Han, anında ilgilileri çağırtır ve durumu öğrenmek istediğini söyler. Nedeni Ise kendisine karşın tertip etmiş müthiş tek bombalı suikasttan kıl hissesi kurtulmuştur. Ve bu durum daha tek sürü yenidir. Acaba tekrardan tek Ermeni oyunu mu tezgâhlanıyor?

Biraz hemen ardından saatinde değişmeyen nöbetçi, Sultan'ın huzurundadır. Merak ve korku ile yüzü yerde beklemektedir. 

Padişah sorar: 

Sen kaç saattir nöbettesin? 

- Tek buçuk saate yaklaştı, Hünkârım. 

Niçin saat en başında vazifeni devretmedin? 

Hünkârım, benden sonraki arkadaş rica etti, onun mahaline de nöbet tutuyorum. 

Niçin? Ne Amaçla usulü çiğniyorsun? 

O mert Mehmetçik utançla indirir kutlu başını. Ürkekliği iyice artar, anlam etmek istemez. Ancak Sultan'ın ısrarı üst kısmına şu şekilde konuşur: 

Sultan'ım, benden sonraki nöbetçi ihtilâm olmuş. "Ben bu takdirde iken Halife-i Müslimîn'in savunmasında görev alamam. N'olur, sen benim yerime de nöbet tut, hemen ardından da ben senin mahaline tutarım" diye konuştu. Ben de kabûl ettim. 

Mehmetçiğin bu inceliği Sultan Abdülhamid Han'ın tek sürü hoşuna gider. Sabahleyin anında gusülsüz nöbet tutmayan askeri huzuruna getirtir. Geceki davranışından duyduğu memnuniyetini anlam eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder